Ο Νίκος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1986. Από την ηλικία των 4 χρόνων ξεκίνησε την επαφή του με την μουσική και ειδικά με τα κρουστά στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε ωδειακά τις μουσικές σπουδές του στην θεωρία της μουσικής στο Ωδείο Κέρκυρας . Δύο χρόνια αργότερα γράφτηκε στην σχολή κρουστών του Ιονίου Ωδείου με καθηγητή τον Δημήτρη Δεσύλλα.. Το 2003 αποφοιτά από το ωδείο Κέρκυρας παίρνοντας το πτυχίο Αρμονίας με βαθμό άριστα παμψηφεί ενώ το 2012 αποφοιτά από το Ωδείο Αθηνών παίρνοντας το Δίπλωμα στα κρουστά με καθηγητή τον Δ. Δεσύλλα και βαθμό άριστα παμψηφεί.

Το 2000 απέσπασε το Β’ Βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς μουσικούς αγώνες,  το 2001 τιμήθηκε από τον Ροταριανό όμιλο Κέρκυρας με το βραβείο του καλύτερου μαθητή-μουσικού της Φ. Ε. Κ.  και το 2008  καταλαμβάνει  τη δεύτερη θέση σε διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη ( ΗΕΙΕΧΡΟ 2008),

Από το 2004 μέχρι και σήμερα είναι μέλος του συνόλου κρουστών “ΤΥΠΑΝΑ”, με το οποίο έχει συμμετάσχει στους ολυμπιακούς αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, στην “Μυθωδία” του Β. Παπαθανασίου, έχει συμπράξει με τα μπαλέτα της Ζυρίχης, την εθνική συμφωνική ορχήστρα της Αρμενίας, την καμεράτα-ορχήστρα φίλων της μουσικής  ενώ έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ όπως αυτά των Αθηνών και Επιδαύρου, Πάτμου, Καβάλας, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Παξών, Ναυπλίου, Besana in Brianza (Ιταλία)  κ. α.

 Με το σύνολο “ΤΥΠΑΝΑ” έχει παίξει πλήθος έργων , όπως τις ΠΛΕΙΑΔΕΣ του Ι. Ξενάκη, το DRUMMING του Steve Reich, τα CONSTRUCTIONS του John Cage  και συνθέτες όπως οι Ι. Ξενάκης, Y. Taira, Steve Reich, G. Crumb, N. Ohana, G. Anteil, Θ. Αντωνίου, L. Harrison, C. Chavez, N. Rosauro, S. Fink, E. Varese, J. S. Bach, κ.ά

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με σπουδαία σύνολα και οργανισμούς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  την εθνική συμφωνική ορχήστρα της  ΕΡΤ, την ορχήστρα των χρωμάτων, την Καμεράτα Ορχήστρα Των φίλων Της Μουσικής, τα μπαλέτα της Ζυρίχης, το ΚΥΚΛΟΣ Ensemble, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το τμήμα  μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Κερκυραίων κ.α. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές του Μ.Μ.Α σε όπερες (Thais ,Λούλου κ.α.) , μπαλέτα (μπαλέτα της Ζυρίχης) και μιούζικαλ (West Side Story).  Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια κρουστών σε Κέρκυρα και Αθήνα, καθώς και σε επιμορφωτικά σεμινάρια μουσικής τεχνολογίας στο μουσικό σχολείο Κέρκυρας. Επίσης έχει εργαστεί ως αναπληρωτής καθηγητής ευρωπαϊκών κρουστών στην Β/βάθμια εκπαίδευση την περίοδο 2013-2014.

Σήμερα είναι επί πτυχίω φοιτητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνεργάτης της Καμεράτα-ορχήστρα φίλων της μουσικής, μέλος των συνόλων ‘’ΤΥΠΑΝΑ percussion ensemble’’, ‘’VENTUS ensemble’’, ‘’ Ionian Brass Ensemble’’ καθώς και καθηγητής κρουστών στο Ιόνιο Ωδείο, στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος και τη φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας.

Περιήγηση με πληκτρολόγιο
X
Click to listen highlighted text!