ΕΝΤΕΧΝΟ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το τμήμα έντεχνης και λαϊκής μουσικής,  κάνει μια καινοτομία υψηλού επιπέδου στο χώρο εξειδίκευσης των νέων μουσικών,  έρχεται να καλύψει ένα πάγιο αίτημα νέων solist , επαγγελματιών και ερασιτεχνών. Να υπάρξει δηλαδή μία επιπλέον πολύπλευρη μουσική και τεχνολογική επιμόρφωση που θα τους καθιστά ικανούς να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις του επαγγέλματος και της μουσικής ευχαρίστησης. Το τμήμα έντεχνης -λαϊκής μουσικής απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν την ελληνική μουσική μέσα από την πορεία της ως έως σήμερα . Έμπειροι και καταξιωμένοι καθηγητές του χώρου συμβάλλουν στη διατήρηση της μουσικής μας κληρονομιάς διδάσκοντας:

 ΟΡΓΑΝΑ                                        

  • Έντεχνο τραγούδι                               

Υφαντής  Δημήτρης

  • Έντεχνη κιθάρα  

   Μάνος Ιωάννης

  • Ηλεκροακουστική κιθάρα

Τσιώνης Αλέξης

  • Μπουζούκι                            

 ΓΚΕΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 

  • Μπουζούκι τετράχορδο  

ΓΚΕΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ  ΧΟΤΖΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

  • Μπουζούκι τρίχορδο

ΧΟΤΖΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

  • Τζουράς, μπαγλαμάς      

ΧΟΤΖΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

  • ΝΕΟ Ειδικό τμήμα επιμόρφωσης προχωρημένων και επαγγελματιών στο μπουζούκι

Το τμήμα θα είναι ομαδικό η ατομικό, με τρία εξάμηνα φοίτηση και θα έχει τη μορφή πολλαπλών σεμιναρίων. Ειδικότερα:

  • Βασική αρμονία της μουσικής
  • Γραφή κατ’ υπαγόρευσιν (Dictee)
  • Μαθήματα εξοικείωσης με μουσικά προγράμματα (finale)
  • Αρχές ηχοληψίας και ορθής χρήσης μουσικού εξοπλισμού
  • Εισαγωγή και διερεύνηση στα διάφορα στυλ μουσικής
  • Live, μοντέρνος ήχος, τρόποι προσαρμογής στο μπουζούκι καινούργιων επιτυχιών
  • Αρμονικό υπόβαθρο τραγουδιών και τρόπος συνοδείας του τραγουδιστή
  • Τεχνική δύο μπουζουκιών (primo-seconto)
  • Διεύθυνση μουσικού σχήματος
  • Μουσικά κομμάτια αυξημένης δυσκολίας
  • Μουσικές δεξιότητες, (εκλεπτυσμένο παίξιμο & αυτοσχεδιασμός μέσα στο τραγούδι με παραδείγματα και αναλύσεις από τη δισκογραφία)
  • Σύγχρονη ταυτότητα και προσδιορισμός νέου σολίστα: μπουζουξής ή μουσικός που παίζει μπουζούκι;

Νόσος των μουσικών (ορθοπεδική) σε τι αφορά τον νέο μπουζουκίστα και πως αντιμετωπίζεται

Διδάσκει :Χότζας  Σπυρίδων

Έντεχνο –Λαϊκό –Παραδοσιακό  τραγούδι

 (ατομικό- ομαδικό-πολυφωνικό) – 

ΥΦΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τραγούδι ονομάζεται η μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει την ανθρώπινη φωνή, συνήθως συνοδευόμενη από μουσικά όργανα, η οποία εκτελεί στίχους. Το τραγούδι εκτελείται σε προκαθορισμένες νότες και με συγκεκριμένη μελωδία, από ένα, δύο (ντουέτο), τρία (τρίο) ή περισσότερα (συγκρότημα ή χορωδία) άτομα, που ονομάζονται τραγουδιστές ή τραγουδίστριες.

Λαϊκό τραγούδι (λαϊκό/παραδοσιακό τραγούδι) ονομάζεται εκείνο το τραγούδι των Ελλήνων, δοσμένο σε ελληνική γλώσσα, που είναι εναρμονισμένο στο ύφος της ελληνικής αστικής λαϊκής μουσικής.Στη σημερινή εποχή το λαϊκό τραγούδι εξελίχθηκε από το δημοτικό με όλες του τις λαϊκές παραδόσεις και το ρεμπέτικο, και ενισχύθηκε με καινοτομίες όπως η χρήση των ενισχυτών ή κι άλλων οργάνων (τύμπανο και των τεσσάρων οργάνων σε συγχορδία μπουζούκι, ηλεκτρική κιθάρα και αργότερα αρμόνιο).

Τα μαθήματα τραγουδιού , απευθύνονται σε όλους (συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών τραγουδιστών, ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, ερασιτέχνες  που αγαπούν το τραγούδι  κ.α)  σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν σημαντικά την φωνητική τους απόδοση μέσω της σωστής τεχνικής τοποθέτησης, αναπνευστικής εξάσκησης. 
•  Για τους σπουδαστές οι οποίοι ασχολούνται με το τραγούδι, προσφέρονται μαθήματα ρεπερτορίου, και ταυτόχρονα θεωρητικές γνώσεις όπου μπορούν οδηγηθούν σε μια βεβαίωση τίτλου σπουδών και  να εφαρμοστούν οι αποκτούμενες γνώσεις σε πρακτικό  επαγγελματικό επίπεδο .


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΦΑΝΤΗΣ
Ο Δημήτρης Υφαντής έγινε γνωστός για τον δικό του τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την παραδοσιακή μουσική. Πρόκειται για έναν έντεχνο τραγουδοποιό και έναν ολοκληρωμένο τραγουδιστή και μουσικό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Ξεκίνησε τη μουσική στην ηλικία των δώδεκα ετών παίζοντας στο μπουζούκι ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Παρακολούθησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού, και μαθήματα ούτι με τον Haig Yazdjian. Σήμερα παίζει πάνω από δέκα όργανα, έγχορδα και πνευστά, όπως καβάλ, τσουκομαντούρα, διάφορες φλογέρες, ούτι, μαντολίνο, κιθάρα , τσουμπούς, λαούτο, κιθάρες, κ.α. 
Ο Haig Yazdjian ήταν αυτός που τον έφερε σε επαφή με τη Δήμητρα Γαλάνη, η όποια στη συνεχεία έγινε η παραγωγός των δύο προσωπικών του δίσκων cd με τίτλους «Από χώμα και νερό» το 1998 και «Η μια ζωή μες` την άλλη» το 2000. Προηγήθηκε όμως ένα cd-single με τίτλο «Καίγομαι και σιγολιώνω» το 1997, που υπήρχε σαν extra bonus cd στο cd της Δήμητρας Γαλάνη με τίτλο «Τα Χάρτινα». Εξίσου σημαντικές συνεργασίες είχε και με σπουδαίους ερμηνευτές και δημιουργούς, όπως την Τάνια Τσανακλίδου, τον Μανώλη Λιδάκη, τον Ορφέα Περίδη , τη Μέλινα Κανά, την Ελένη Τσαλιγγοπούλου, τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Λειβαδά, τον Γιάννη Σπάθα, τον Ηλία Κατσούλη, τη Λιζέτα Καλημέρη τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τα Υπόγεια Ρεύματα, τους Mode Plagal, τους Άμμος, τους Παιδες , τον Λάκη Χαλκιά, τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου και πολλούς άλλους. 
Το 2002 μαζί με την Ερωφίλη και το Νίκο Κουρουπάκη δημιούργησαν το φωνητικό σχήμα Τρίφωνο. Στα έντεκα χρόνια της παρουσίας του Τριφώνου, αποκόμισε σαν τραγουδιστής και σαν τραγουδοποιός δύο πλατινένιους και τρεις χρυσούς δίσκους. τραγούδησε στην ίδια σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, τη Νένα Βενετσάνου, τον Πέτρο Γαϊτάνο, τον Χρήστο Λεοντή, τη Μαρία Δημητριάδη και τον Γιώργο Νταλάρα, τον Βασίλη Λέκκα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Κώστα Χατζή, τη Γλυκερία, την Άλκηστης Πρωτοψάλτη, τη Χάρις Αλέξιου ,τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Σταμάτη Κραουνάκη, , τη Λίνα Νικολακοπούλου, τη Μελίνα Τανάγρη, τον Θέμη Ανδρεάδη, τον Βαγγέλη Γερμανό, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Νίκο Ξυδάκη και πολλούς πολλούς άλλους .
Έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό στα πλαίσια συναυλιών σε Αυστραλία, Τουρκία, Ιταλία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο, ενώ στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί σε μικρές και μεγάλες σκηνές σε όλη τη χώρα και σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους όπως το Ηρώδειο, ο αρχαιολογικός χώρος του Εμπορειού στη Χίο, αυτός της Ελευσίνας και άλλοι. 
Η αξιόλογή πορεία συνεχίζεται… 

Ο τελευταίος του δίσκος, με τίτλο «Κρασομηλιά», που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2014, είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά (στίχοι, μουσική και ενορχήστρωση), στην όποια συμμετέχουν πάνω από είκοσι κορυφαίοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων, στο τραγουδιστικό μέρος ,ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιάννης Κότσιρας και τα Υπόγεια Ρεύματα. Συμμετεχει ερμηνευτικά ή και ως δημιουργος σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών ενώ το 2016 κυκλοφορει από τη «MINOS EMI» σε ψηφιακή εγγραφη το τραγούδι «Περιττό να μιλάμε» σε στίχους και μουσική του ιδίου. 
Εκτός των προαναφερθέντων, τραγούδια του Δημήτρη Υφαντή έχουν τραγουδήσει μέχρι σήμερα και ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελένη Τσαλιγγοπούλου, ο Παντελής Θαλασσινός πρόσφατα αλλά και παλιότερα, το Τρίφωνο φυσικά, η Σοφία Μάνου, όπως επίσης και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
Το 2016 έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Ματωμένος γάμος», που ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα «Έκφραση» στα Ιωάννινα. Επίσης του ανατέθηκε να μελοποιήσει και να ερμηνεύσει μεταφρασμένο το χορικό της Αντιγόνης «Έρωτα ανίκητε στη μάχη», κάθώς και μια δημιουργία, του Νίκου Ξυδάκη, στην παράσταση «Δωδώνη, μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας», που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Και οι δύο παραστάσεις είχαν τρομερή απήχηση και έλαβαν εξαιρετικές κριτικές. 
Οι πρόσφατες συνεργασίες του αφορούν και πάλι σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Θοδωρής Κοτονιάς και ο Σταύρος Σιόλας, οι Τακίμ, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Βασίλης Σαλέας, ο Haig Yazdjian, ενώ παρουσιάζει τη δουλειά του και στη Γερμανία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. 
Τον Απρίλιο του 2017 κυκλοφορεί τα τραγούδι «Παραβάτης» που δείχνει να αγαπιέται ιδιαίτερα και στο οποίο υπογράφει μουσική και στίχους, ενώ την ερμηνεία του μοιράζεται με τον Σωκράτη Μάλαμα. 
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι και παραδοσιακά όργανα σε αναγνωρισμένα ωδεία, ενώ έχει διδάξει και στο Τμήμα Λαικών και Παραδοσιακών Οργάνων στο Τ.Ε.Ι. Ηπειρου.

Font Resize
X
Click to listen highlighted text!