ΥΦΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Υφαντής έγινε γνωστός για τον δικό του τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την παραδοσιακή μουσική. Πρόκειται για έναν έντεχνο τραγουδοποιό και έναν ολοκληρωμένο τραγουδιστή και μουσικό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Ξεκίνησε τη μουσική στην ηλικία των δώδεκα ετών παίζοντας στο μπουζούκι ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Παρακολούθησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού, και μαθήματα ούτι με τον Haig Yazdjian. Σήμερα παίζει πάνω από δέκα όργανα, έγχορδα και πνευστά, όπως καβάλ, τσουκομαντούρα, διάφορες φλογέρες, ούτι, μαντολίνο, κιθάρα , τσουμπούς, λαούτο, κιθάρες, κ.α. 
Ο Haig Yazdjian ήταν αυτός που τον έφερε σε επαφή με τη Δήμητρα Γαλάνη, η όποια στη συνεχεία έγινε η παραγωγός των δύο προσωπικών του δίσκων cd με τίτλους «Από χώμα και νερό» το 1998 και «Η μια ζωή μες` την άλλη» το 2000. Προηγήθηκε όμως ένα cd-single με τίτλο «Καίγομαι και σιγολιώνω» το 1997, που υπήρχε σαν extra bonus cd στο cd της Δήμητρας Γαλάνη με τίτλο «Τα Χάρτινα». Εξίσου σημαντικές συνεργασίες είχε και με σπουδαίους ερμηνευτές και δημιουργούς, όπως την Τάνια Τσανακλίδου, τον Μανώλη Λιδάκη, τον Ορφέα Περίδη , τη Μέλινα Κανά, την Ελένη Τσαλιγγοπούλου, τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Λειβαδά, τον Γιάννη Σπάθα, τον Ηλία Κατσούλη, τη Λιζέτα Καλημέρη τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τα Υπόγεια Ρεύματα, τους Mode Plagal, τους Άμμος, τους Παιδες , τον Λάκη Χαλκιά, τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου και πολλούς άλλους. 
Το 2002 μαζί με την Ερωφίλη και το Νίκο Κουρουπάκη δημιούργησαν το φωνητικό σχήμα Τρίφωνο. Στα έντεκα χρόνια της παρουσίας του Τριφώνου, αποκόμισε σαν τραγουδιστής και σαν τραγουδοποιός δύο πλατινένιους και τρεις χρυσούς δίσκους. τραγούδησε στην ίδια σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, τη Νένα Βενετσάνου, τον Πέτρο Γαϊτάνο, τον Χρήστο Λεοντή, τη Μαρία Δημητριάδη και τον Γιώργο Νταλάρα, τον Βασίλη Λέκκα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Κώστα Χατζή, τη Γλυκερία, την Άλκηστης Πρωτοψάλτη, τη Χάρις Αλέξιου ,τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Σταμάτη Κραουνάκη, , τη Λίνα Νικολακοπούλου, τη Μελίνα Τανάγρη, τον Θέμη Ανδρεάδη, τον Βαγγέλη Γερμανό, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Νίκο Ξυδάκη και πολλούς πολλούς άλλους .
Έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό στα πλαίσια συναυλιών σε Αυστραλία, Τουρκία, Ιταλία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο, ενώ στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί σε μικρές και μεγάλες σκηνές σε όλη τη χώρα και σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους όπως το Ηρώδειο, ο αρχαιολογικός χώρος του Εμπορειού στη Χίο, αυτός της Ελευσίνας και άλλοι. 
Η αξιόλογή πορεία συνεχίζεται… 

Ο τελευταίος του δίσκος, με τίτλο «Κρασομηλιά», που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2014, είναι μια ολοκληρωμένη δουλειά (στίχοι, μουσική και ενορχήστρωση), στην όποια συμμετέχουν πάνω από είκοσι κορυφαίοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων, στο τραγουδιστικό μέρος ,ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιάννης Κότσιρας και τα Υπόγεια Ρεύματα. Συμμετεχει ερμηνευτικά ή και ως δημιουργος σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών ενώ το 2016 κυκλοφορει από τη «MINOS EMI» σε ψηφιακή εγγραφη το τραγούδι «Περιττό να μιλάμε» σε στίχους και μουσική του ιδίου. 
Εκτός των προαναφερθέντων, τραγούδια του Δημήτρη Υφαντή έχουν τραγουδήσει μέχρι σήμερα και ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελένη Τσαλιγγοπούλου, ο Παντελής Θαλασσινός πρόσφατα αλλά και παλιότερα, το Τρίφωνο φυσικά, η Σοφία Μάνου, όπως επίσης και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
Το 2016 έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Ματωμένος γάμος», που ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα «Έκφραση» στα Ιωάννινα. Επίσης του ανατέθηκε να μελοποιήσει και να ερμηνεύσει μεταφρασμένο το χορικό της Αντιγόνης «Έρωτα ανίκητε στη μάχη», κάθώς και μια δημιουργία, του Νίκου Ξυδάκη, στην παράσταση «Δωδώνη, μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας», που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Και οι δύο παραστάσεις είχαν τρομερή απήχηση και έλαβαν εξαιρετικές κριτικές. 
Οι πρόσφατες συνεργασίες του αφορούν και πάλι σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Θοδωρής Κοτονιάς και ο Σταύρος Σιόλας, οι Τακίμ, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Βασίλης Σαλέας, ο Haig Yazdjian, ενώ παρουσιάζει τη δουλειά του και στη Γερμανία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. 
Τον Απρίλιο του 2017 κυκλοφορεί τα τραγούδι «Παραβάτης» που δείχνει να αγαπιέται ιδιαίτερα και στο οποίο υπογράφει μουσική και στίχους, ενώ την ερμηνεία του μοιράζεται με τον Σωκράτη Μάλαμα. 
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι και παραδοσιακά όργανα σε αναγνωρισμένα ωδεία, ενώ έχει διδάξει και στο Τμήμα Λαικών και Παραδοσιακών Οργάνων στο Τ.Ε.Ι. Ηπειρου.

Περιήγηση με πληκτρολόγιο
X
Click to listen highlighted text!